Idejni izletnik: Pot za srce in ožilje (Vanganel – Marezige)

Jul 2, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 2,5 – 3 ure hoje
Dolžina: približno 10 km
Višinska razlika: 260 m

Oprema:
pohodniški čevlji
sončna krema
sprej proti klopom
dovolj vode

Dostop do izhodišča:

Izlet pričnemo na parkirišču ob gostilni Nimis v vasi Vanganel. Tam najdemo tudi informativno tablo, ki ima vrisane vse možne poti. Mi bomo sledili modro-rdečim oznakam, ki tvorijo pot »Za srce«. Vzpeli se bomo po poti, ki je bolj sončna in se nato po gozdni poti, ki nudi več sence, spustili do jezera Vanganel.

Pot:
Pri krožišču najprej prečimo cesto in se ob hišah strmo dvignemo po cesti. Pot gre skozi majhen gozdiček in se nato ponovno spusti do glavne ceste, ki jo prečimo in nato sledimo modro-rdečim oznakam. Te nas vodijo čez most in levo po makadamski cesti, ki se počasi dviguje in nas zapelje med vinograde. Sledimo oznakam za Marezige in nadaljujemo pot ob vinogradu vse do vrha, kjer pot ponovno zavije v gozd. Počasi se vzpenjamo po gozdu in ob travnikih, pri katerih se že odpre razgled na Koper in Italijo.

Počasi prispemo do prvih hiš. Po nekaj sto metrih nas pričaka razcep, od koder že vidimo svoj cilj – razgledno točko v Marezigah. Tu so markacije malo zaraščene – držimo se leve smeri. Pot kasneje polkrožno zavije in se pridruži glavni cesti, ki gre skozi Marezige. Na razgledni točki si lahko privoščimo kratek (ali daljši) postanek in nato nadaljujemo pot naprej po glavni cesti.

Tu moramo dobro oprezati za modro-rdečimi markacijami. Po nekaj sto metrih moramo prečiti glavno cesto in slediti cesti ki se spusti v gozd. Sledimo markacijam, ki nas zapeljejo v gozdno pot in tu ponovno dobro oprezamo, saj se moramo kmalu ločiti od te poti in zaviti levo na ozko peš-pot. Ta zna biti malce zaraščena. Pot nas vodi skozi gozd in se na nekaterih predelih precej strmo spusti in nato ponovno položi. Počasi se spuščamo v dolino in prispemo do nasada oljk. Hodimo po kolovozu do razcepa. Tu se držimo leve smeri, ki nas ponovno zapelje v gozd. Ves čas se spuščamo, vmes gremo mimo malega slapu in po nekaj sto metrih bomo prispeli do jezera. Pot gre okoli jezera, se rahlo vzpne in nato spusti do glavne ceste. Sledi še nekaj minut hoje ob cesti dokler ne prispemo do malega mostu. Tam previdno prečimo glavno cesto, se vzpnemo mimo vinogradov in se nato skozi gozdno pot in med hišami spustimo do krožišča, kjer nas čaka avto.

Idejni izletnik #4 – Vremščica

Idejni izletnik #6 – Po poti oslovskega hrbta

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!