Idejni izletnik: Po poti oslovskega hrbta

Jul 9, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 2 – 2,5 ure hoje
Dolžina: približno 8 km
Višinska razlika: 120 m

Oprema:
pohodniški čevlji
sončna krema
sprej proti klopom
pokrivalo za glavo
dovolj vode

Dostop do izhodišča:
Hitro cesto H5 (Škofije – Koper) zapustimo na izvozu Bertoki ter se zapeljemo do omenjenega naselja. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Prade, Pobegi, Čežarji, do Sv. Antona, kjer za župnijsko cerkvijo sv. Antona zavijemo desno proti Marezigam. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, po njej pa se peljemo do križišča, ki se nahaja za ekološkim otokom in avtobusno postajo ter pred kapelico. Iz križišča gremo levo navzdol v smeri naselja Lopar (naravnost Marezige, desno Kavaliči). Sledi krajši spust, nato se za prečenjem potoka Pinjevec (Rokava) ponovno pričnemo vzpenjati. Ko prispemo v Lopar, parkiramo na parkirišču ob Hiši od Bardinca. Bb parkirišču se nahajajo informativne table.

Pot:
S parkirišča pred hišo od Bardinca krenemo desno navzgor skozi vas mimo kulturnega doma in cerkve sv. Rufa (Jerufa), pred katero stojijo trije mogočni hrasti. Nadaljujemo pot do kala, kjer  gremo s ceste rahlo desno, nato pa nadaljujemo po travnatem kolovozu, ki se prečno spušča proti desni. Nižje prispemo v gozd, pot pa preči hudournik. Na drugi strani hudournika pot zavije desno in se nadaljuje po oz. ob zaraščenem kolovozu, ki je višje zaradi zaraščenosti težje prehodna. Za zaraščenim delom pot postane lažje prehodna, nato pa preči asfaltno cesto, mi pa nadaljujemo na stransko cesto in nadaljujemo proti naselju Zabavlje. Sledi nekaj hoje po asfaltni cesti, s katere se nam odpre lep pogled proti Žbevnici in Učki.

Iz bližnjega križišča, pri manjšem zaselku nadaljujemo “naravnost”, nato pa nas oznake (rumena črta) usmerijo na makadamsko pot, ki se hitro spremeni v kolovoz. Kolovoz postaja vse bolj travnat, ko pa preide v gozd, postane zaradi zaraščenosti praktično neprehoden. Ko se prebijemo skozi zaraščen del, pot preide v bolj strnjen gozd, kjer je tudi pot lažje prehodna. Po nekaj minutah prispemo do asfaltne ceste, ki vodi proti naselju Popetre, mi pa cesto le prečimo in nadaljujemo po kolovozu, ki se postopoma prične spuščati.

Sledi daljši spust po kolovozu, ki večinoma rahlo zavija proti levi. Nižje se pot položi in prečimo nekaj hudournikov, pot pa se prehodno razširi v širok kolovoz, s katerega pa gremo kmalu levo, na ponovno nekoliko zaraščeno pot. Sledi še nekaj spusta, pot pa sprva poteka skozi strnjen gozd, ko se položi, pa preide med travnike in nasade. Nekaj minut še hodimo po zložni poti, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v levo. Kmalu za prečenjem potočka Pinjevec (Rokava) gremo levo na strmo stransko cesto, po kateri se vzpnemo do bližnje hiše, pred hišo pa gremo levo. Hitro prispemo v gozd oz. pas grmičevja, pot pa se vzpenja vse dokler ne dosežemo naselja Lopar. Pred prvimi hišami se nam odpre lep razgled, ko pa dosežemo nekoliko širšo cesto, po kateri smo že hodili, pa gremo desno in sledi le še nekajminutni povratek do Hiše od Bardinca, kjer smo pričeli pot.

Idejni izletnik #5 – Pot srca in ožilja (Vanganel – Marezige)

Idejni izletnik #7 – Pomjan

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!