Idejni izletnik: Pravljični Pomjan

Jul 16, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 2,5-3 ure (odvisno od postankov)
Dolžina: 8 km
Višinska razlika: 370 m

Obvezna oprema:
pohodniški čevlji
sprej proti klopom
dovolj vode

Dostop do izhodišča:
Po cesti, ki nas pelje iz Kopra proti Šmarjam se usmerimo proti Vanganelu in Marezigam. Sledi kratka vožnja do table za vas Kampel, tam ob avtobusni postaji zavijemo desno in avto parkiramo na parkirišču ob kapelici.

Pot:
Od parkirišča pot nadaljujemo po cesti proti naselju Kampel (od kapelice navzgor). Pred vasjo zavijemo desno čez most in nekaj minut nadaljujemo pot po asfaltni cesti, ki se počasi vse bolj vzpenja. Gremo mimo večje sive hiše z apartmaji in se držimo leve.

Kmalu prispemo do table, ki označuje Lovrečičevo planinsko pot, ki nas usmeri v gozd. Po poti nadaljujemo vse do zapuščenega oljčnega nasada od koder nas markacije usmerijo levo navzdol v hudourniško grapo, kjer najdemo tudi majhen izvir vode z rečnimi raki. Pot se tu prične vzpenjati in kmalu prispemo do travnatega gozdnega pobočja, kjer nas čaka največji vzpon izleta. Po vijugasti poti se dvigujemo skozi gozd – ob dežju zna biti ta del poti precej blaten (v poletnem času je 1 dan dovolj, da se pot po močnejšem dežju posuši). Urejena pot se počasi priključi poti iz Šmarij in Strunjana. Od tu se nam že odprejo prelepi pogledi na Pomjan in okoliške hribe. Ta del poti je povsem položen in nekjakrat ga prečijo kolesarske poti – držimo se peš poti in hodimo ves čas naravnost. Vmes si lahko privoščimo postanek na klopci z odličnim razgledom, od tam pa imamo še nekaj minut hoje do prve osamljene hiše, ki pa je že del vasi Pomjan.

V vasi se odpravimo levo po asfaltni cesti in mimo NOB spomenika. Med hišami se odpravimo po cesti, mimo cerkve sv. Jurija in gostišča na naši desni ter prispemo do našega cilja – imenitnega razgledišča tik ob pokopališču, ki je bilo pred kratkim obnovljeno. Razgledna plošča je nekoliko naprej in nižje.

Vrnemo se skozi vas po isti poti. Pred osamljeno hišo, ki je ločena od vasi, se spustimo desno po poti mimo vodohrama. Tam zavijemo ostro desno in nato levo na planinsko stezo (bela oznaka na drevesu), ki se strmo spusti skozi gozd do velike kamnite plošče. Planinska pot zavije levo vendar mi nadaljujemo pot naravnost navzdol do ceste, ki nas pripelje do zaselka Kampel Brda. Gremo mimo hiše in se držimo leve, kjer uberemo stezo, ki nas po grapi pripelje do ceste (ves čas samo sledimo markacijam). Zavijemo levo in se v večjem loku vzpnemo do asfaltirane ceste. Nadaljujemo pot po cesti do križišča, kjer pot nadaljujemo naravnost mimo hiš in se strmo spustimo v dolino. Pot se počasi vzravna in po par sto metrih že opazimo kapelico v bližini našega avta.

Idejni izletnik #6 – Po poti oslovskega hrbta

Idejni izletnik #8 – Osp – Socerb – Kastelec

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!