Idejni izletnik: Osp – Socerb – Kastelec

Jul 23, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 2 – 3 ure hoje
Dolžina: približno 10 km
Višinska razlika: 400 m

Oprema:
pohodniški čevlji
sončna krema
sprej proti klopom
dovolj vode

Dostop do izhodišča:
Z avtom zapustimo avtocesto na izvozu Črni Kal in sledimo cesti, ki zavije pod viadukt (sledimo smernicam za vas Osp). Takoj na začetku vasi ostro zavijemo desno na makadamsko cesto, ki nas privede do urejenega peščenega parkirišča (5€ na dan).

Pot:
Od parkirišča se po cesti odpravimo proti centru vasi – cerkev Sv. Petra nam služi za orientacijo. V vasi se med hišami odpravimo proti cerkvi. Asfaltirana pot se nadaljuje za cerkvijo (na steni je sicer tabla »Privat«, ki nam služi bolj za orientacijo kot skrb) in se kmalu spremeni v makadam – tam tudi opazimo prve markacije po drevesih in stenah. Počasi vijugamo skozi gozdno pot in pridemo do razcepa kjer se lahko odločimo v katero smer bomo opravili krog. Lahko se najprej vzpnemo do vasi Kastelec, od koder krenemo proti gradu Socerb in se nato krožno spustimo nazaj v Osp. Opisali bomo pot v obratni smeri.

Sledimo smernici za Socerb. Pot se počasi prične vzpenjati in iz listnatega gozda ob prečkanju potočka vstopimo v borov gozd. Držimo se desne (leva je kolesarska pot). Sledi najstrmejši vzpon. Na koncu borovega gozda se nam že prične odpirati razgled na obalo. V tem trenutku je na naši levi vas Prebenico, ki je tik ob Slovensko-Italijanski meji, na desni pa so čudovite peščene sipine. Po s stopnicami utrjeni poti se vijugasto vzpnemo skozi gozdiček, pot pa nato zavije desno in nas počasi privede do ceste. Slednjo prečkamo in sledimo smernici za vas Socerb. V vasi gremo mimo kala in  na desnem delu vasi poiščemo ozko stezo, ki nas povede skozi gozd in do gradu Socerb. Če te poti ne najdemo, lahko sledimo cesti, ki nas prav tako privede do gradu. Odpre se nam čudovit razgled na Trst in Koper. Od gradu naprej se lahko sprehodimo še naprej po kraškem robu – pot poteka tik ob previsnih stenah in ponuja čudovite razglede.

Ob nedeljah pa si gremo lahko ogledati Sveto jamo (vodeni ogledi so vsako nedeljo bo 14:00 – vtopnina je 5€). Jama je nekoliko skrita in slabo označena. Nahaja se v gozdu za gradom Socerb, pred jamo pa raste visoka lipa okoli katere je majhna travnata jasa. Makadamska cesta gre od gradu, skozi gozd do jame. Lahko pridemo tudi iz druge strani, kjer se makadamska cesta loči desno od asfaltirane ceste, po kateri se pripeljemo z avtom iz vasi Socerb.

Tik ob gradu se po stopnicah odpravimo nazaj v vas in sledimo smernicam za vas Kastelec. Lahko se izognemo glavni cesti in se odpravimo po poti, ki poteka vzporedno nad glavno cesto. Pot nas povede po travnikih vse do vasi Kastelec. Takoj na začetku vasi krenemo desno in se po poti pričnemo spuščati nazaj proti vasi Osp. Najprej hodimo po travnikih in pašnikih, nato med nizkimi hrasti in grmičevjem in nato skozi gozd.  Pot nas pelje tik ob mogočni stenah nad vasjo Osp. Priključimo se poti, ki poteka za cerkvijo Sv. Petra, po kateri se vrnemo v vas Osp in nato po glavni cesti do parkirišča na začetku vasi.

Idejni izletnik #7 – Pomjan

Idejni izletnik #9 – TIGRovska spominska pot

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!