Idejni izletnik: Lipnik

Jun 4, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 2-3 ure hoje
Dolžina: približno 9 km
Višinska razlika: 366 m

Oprema:
pohodniški čevlji
sončna krema
pokrivalo za glavo
dovolj vode

Dostop do izhodišča:
Avto pustimo v vasi Rakitovec pred kalom (zajetje vode). Na obeh straneh ceste je dovolj prostora za nekaj avtomobilov.

Pot:
Pot pričnemo pri kalu sredi vasi, kjer tudi pustimo avto. Gremo okoli kala in kmalu naletimo na e-točko. Pot nadaljujemo navzgor (mimo oslička) po stopnicah za katerimi se držimo leve. Med potjo iščemo rumene markacije. Pot vije med hišami in počasi dosežemo levi zgornji rob vasi, kjer se v levo smer odcepi peščeni kolovoz (rumena hiša št. 58), ki mu sledimo. Velik del poti ni sence zato je priporočljivo imeti s seboj pokrivalo za glavo in sončno kremo.

Kolovoz se počasi dviga – ves čas imamo na svoji levi dolg travnik. Pot se sčasoma položi in markacija na drevesu nas usmeri desno v gozd. Čaka nas najbolj strm del poti, ki pa ni dolg. Po tej poti se začnemo vzpenjati po kraški steni. Pot nas počasi privede do vrha stene in nato sledimo rdečim smernicam, ki nas najprej usmerijo proti Lipniku. Je neizrazit vrh na travnatem grebenu, ki je označen s križem. Od tu se nam odpre prelep razgled po Istri, Slovenski obali in ob primerni vidljivosti se vidijo tudi Dolomiti.

Nato krenemo nazaj, mimo NOB spomenika znotraj kamnite ograde in proti Kavčiču . Pot se združi s kolovozom, po katerem hodimo slab kilometer (smer vzhod). Pri kupu kamenja se ločimo od kolovoza in pot nadaljujemo po ozki stezi, ki se vzpne na vrh Kavčiča -najvišje točke pohoda. Kavčič ima na vrhu dva križa.Naravnost pred nami proti vzhodu naš pogled pritegne Žbevnica, najvišji vrh dolgega grebena, ki se prične na Kojniku in leži že na hrvaškem ozemlju. V isto smer vodi tudi naš sestop do kolovoza, ki smo ga malo prej zapustili. V useku se spusti pod rob strme stene, kjer nas pričaka obsežen spodmol, ki nam lahko nudi zavetje v primeru slabega vremena, ali pa si pod njim privoščimo malico in počitek. Pot nadaljujemo navzdol po kolovozu, ki počasi prehaja v gozdno cesto in vijuga tik ob meji s Hrvaško. Na dveh odcepih v desno gremo naravnost, ko pa se naša pot razcepi v obliki črke V, zavijemo po desnem kraku in se počasi spuščamo v smeri vasi Rakitovec. Vas dosežemo pri zgornjih hišah tik pod gozdom, takoj smo na razcepu, kjer smo pričeli naš vzpon, in se med hišami spustimo do kala, kjer zaključimo ta slikovit potep po Kraškem robu nad Rakitovcem. 

Idejni izletnik #2 – Veli Badin (Istra ušesa)

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!