Idejni izletnik: Dolina reke Glinščice

Avg 20, 2021 | Novice

Osnovne informacije:
Časovnica: 3 – 4 ure hoje
Dolžina: dobrih 10 km
Višinska razlika: 490 m

Oprema:
pohodniški čevlji
sončna krema
pokrivalo za glavo
dovolj vode

Dostop do izhodišča:
Mejo lahko prečimo na mejnem prehodu Socerb. Z avtom zapustimo avtocesto na izvozu Kastelec/Socerb in se držimo smernic za Socerb. Peljemo se skozi vas Socerb, prečimo mejo in se zapeljemo skozi vas Dolina do Boljunca. Avto parkiramo v vasi, ker je parkirišče pri koči Premuda namenjeno le obiskovalcem koče.

Pot:
Iz parkirišča v vasi se odpravimo naravnost skozi vas v smeri Gornjega Konca vse do najnižje planinske koče Mario Premuda (80m nadmorske višine). Od tam se vije urejena pot, ki nas popelje mimo rimljanskega vodovoda in nas skozi dolino reke Glinščice počasi pripelje do cerkvice Svete Marije na Pečeh. Naš naslednji cilj je Comicijev razgledni stolp, na katerem se nam odpre čudovit razgled na Tržaški zaliv in dolino Glinščice, ki izgleda kot izrezan kos alpskega sveta, ki je bil umetno  prestavljen na današnjo lokacijo. Po isti poti se vrnemo v smeri cerkvice in se nato odpravimo proti vasi Botač. Po poti gremo mimo lepega slapu Supet in nato kmalu prispemo do vasi Botač. Če zbiramo žige, nas na slovenski strani vasi čaka žig.

Pot nas nato usmeri v gozd in po senci se počasi spustimo do trase, kjer je nekoč potekala železnica. Tej trasi se priključimo tik za tunelom. Pot nas popelje še skozi dva tunela in kasneje jo zapustimo s sestopom na ozko gozdno potko, ki nas bo pričakala na naši levi strani. Po poti naredimo dolg ovinek v levo. Zadnja znamenitost je še razgledišče Mocco (Zabrežec), nato pa se vrnemo do najnižje planinske koče daleč naokoli in nato do parkirišča v vasi Boljunec. Izhodišč in poti po dolini je več – zato priporočamo, da si ogledate vse možnosti in se nato odločite. Opisana pot je primerna za bolj vroče dni, saj je velik del poti v senci, ostale znajo biti bolj izpostavljene soncu. Dolina Glinščice je prepredena s plezališči in feratami, zato priporočamo, da si na spletu ogledate vse preostale možnosti, ki jih ponuja ta prekrasna dolina

Idejni izletenik #9 – TIGRovska spominska pot

Dostopnost
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Prijavite se na naš seznam prejemnikov e-novic in obvestil naše ekipe.

Uspešno ste se prijavili na naše novice!